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Thursday, January 12, 2012

स्‍वास्‍थ्‍य सुरक्षा की सुव्‍यवस्‍था

मकर संक्रान्‍ति के दिन तिल गुड़ के व्‍यंजन और चांवल में चने की दाल मिलाकर बनाई गई खिचड़ी का सेवन ऋतु-परिवर्तनजन्‍य रोगों से रक्षा करता है । इनका दान करने का भी विधान है ।

मकर संक्रान्‍ति पर्व व माघ मास में तिल के उपयोग की महिमा पर शास्‍त्रीय दृष्‍टि से प्रकाश डालते हुए पूज्‍य बापूजी कहते हैं : ‘’जो माघ मास में इन छह प्रकारों से तिलों का उपयोग करता है वह इहलोक और परलोक में वांछित फल पाता है – तिल का उबटन, तिलमिश्रित जल से स्‍नान, तिल-जल से अर्ध्‍य, तिल का होम, तिल का दान और तिलयुक्‍त भोजन । किंतु ध्‍यान रखें – रात्रि को तिल व उसके तेल से बनी वस्‍तुएं खाना वर्जित है ।‘’

An excellent method to maintain good health

On the day of Makar Sankranti, one should take recipes make of sesame seeds and make rice khichdi with chana dal included in it. This is highly beneficial towards protecting health from seasonal changes. Offering donations of this is also extolled.

On the eve of Makar Sankranti and during the entire Magh month, glories of using sesame seeds as per scriptures have been explained by Pujya Bapuji: "One who uses sesame in six forms during the month of Magh month, his wishes in this world and the world beyond are granted - Ubtan made from sesame, bathing in water containing sesame, Offering oblations of sesame and water, using sesame in pyres, donating sesame and using sesame for meals. But one must use caution - never eat sesame or meals made using its oil at night. "

लोक कल्याण सेतु , अंक १७४ , दिसंबर २०११

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