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Tuesday, March 18, 2014

सफ़ेद शक्कर का काला अंतरंग भाग – २

शक्कर की जगह क्या खायें ?

प्राकृतिक शर्करा परिष्कृत शक्कर का श्रेष्ठ विकल्प है | शरीर को जितनी चाहिए उतनी शर्करा दूध, फल, कंदमूल, अनाज व सब्जियों में सहजता से मील जाती है | डॉ. डायमंड के अनुसार प्राक्रतिक शर्करा से जीवनशक्ति का विकास होता है और परिष्कृत शर्करा से उसका ह्रास होता है |

 दूध में निहित ‘लेक्टोस’ व फलों में निहित ‘फ्रुक्टोज’ शर्करा शीघ्र ऊर्जा व स्फूर्ति देती है |

खजूर में अत्यधिक प्राकृतिक शर्करा पायी जाती है | दूध में चीनी मिलाने की अपेक्षा २ – ३ भिगोये हुए खजूर पीसकर मिलाना शरीर के सर्वागीण विकास में सहायक हैं |

किशमिश की शर्करा सुपाच्य एवं तुरंत स्फूर्ति-शक्ति व ताजगी देनेवाली है |

शहद में ८०% गुल्कोज व फ्रुक्टोज पाया जाता है जो खाने के बाद शीघ्र ही रक्तप्रवाह में आकर शरीर को शक्ति व सामर्थ्य देता है |

गन्ने से भारतीय परम्परा से (रसायनरहित) बनाया गया गुड़ भी शक्कर का उत्तम पर्याय है | न्यूयार्क स्थित ‘नेशनल इंस्टिट्यूट ऑफ़ आयुर्वेदिक मेडिसिन्स’ के अनुसार ‘गुड़ में शरीर के लिए आवश्यक महत्त्वपूर्ण खनिज जैसे कि कैल्शियम, फाँस्फोरस, लौह आदि तथा विटामिन बी-काँम्प्लेक्स के अंश – थाइमिन, राइबोफ्लेविन और नायसिन पाये जाते हैं |’ आयुर्वेद के अनुसार नये की अपेक्षा पुराना गुड़ हितकर हैं | मोठे व्यंजन बनाने में शक्कर के स्थान पर गुड का उपयोग करें |

सुदूर वन्य एवं पर्वतीय क्षेत्रों में रहनेवाले आदिवासियों के आहार में जहाँ शक्कर का कोई स्थान नहीं है, वे स्वास्थ्य की दृष्टि से आज भी हमसे अधिक ह्रष्ट-पुष्ट व स्वस्थ है |

ऋषिप्रसाद – मार्च २०१४ से

Dangerous side effects of Refined sugar   Part -2
Natural sugar is the only best alternative to artificial sugar. The sugar required by the body can easily be assimilated from milk,fruits, roots, vegetables and grains. Dr. Diamond has even exclaimed that natural sugar energizes the life force and artificial sugar drains it away.
Milk inherently has lactose and fruits contain Fructose which are direct sources of sugar which can provide direct energy and agility.
Dates have excessive quantity of natural sugar. Instead of mixing artificial sugar in milk, put 2-3 soaked and mashed dates in it. It will bring forth all round well being.
Kismiss (Sultanas) are also abundant in natural sugar which is easy to digest and impart instant energy-agility and a feeling of freshness.

Honey has 80% glucose and fructose which get easily assimilated in the blood stream and imparts strength and working capacity to the body.
Jaggery made by traditional Indian techniques (devoid of chemicals) is also an excellent substitute for sugar.  "National Institute of Ayurvedic Medicines" located in New York has established that jaggery contains essential nutrients needed for the body like calcium, phosphorus, iron, etc. and also includes traces of Vitamin-B complex - Thiamin, Riboflavin and Niacin. According to Ayurveda, old jaggery is more beneficial than fresh jaggery. For making sweet dishes, it is advisable to use jaggery instead of sugar.
Indigenous people living in tribal and hilly areas do not have any supplements of sugar in their diet, yet it is often found that they are often more healthier and maintain well built body.
Rishi Prasad - March 2014

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